Kakaspörkölt és kapros-túrós palacsinta

I. Mezőkaszonyi Kakasfőző és Hagyományőrző Fesztivál (2011. június 26.)

 Verőfényes júniusi reggelen a kaszonyi futballpályán sürgés-forgás látványa fogadta az idelátogatókat. Álltak a sátrak, a bográcsfőzők, lassan egy-egy kis füst is megjelent, jelezvén, itt ma valami nem szokványos fog történni. A füst között néha-néha már feltűnt a piruló hagyma, a sült palacsinta illata. Egyre több kíváncsiskodó tekintet kísérte figyelemmel a készülődést, az eseményeket.

A színpad körül is gyűltek a gyerekek, az ifjak, a nézők. Majd délben az ünnepélyes megnyitó keretében kezdetét vette az I. Mezőkaszonyi Kakasfőző és Hagyományőrző Fesztivál, amelyet a Mezőkaszonyi Falusi Vendégfogadók és Hagyományőrzők Egyesülete és Kaszonyi Községi Tanács közösen szervezett.

Az egybegyűlteket elsőként Tóth Sándor polgármester, majd Medvigy István, a Beregszászi járási állami közigazgatási hivatal elnökének első helyettese, illetve Daróczi Gábor, Barabás polgármestere köszöntötte.

A Mezőkaszonyi Falusi Vendégfogadók és Hagyományőrzők Egyesülete megalakulásakor célul tűzte ki, hogy nemcsak megőrzi a hagyományokat, hanem hagyományt teremt, amely értéket hordoz gyermekeink és unokáink számára. A Mezőkaszonyi Kakasfőző és Hagyományőrző Fesztivál e hagyományteremtés első lépése. A jövőben e fesztivállal szeretnénk felnőni azon kárpátaljai magyar települések sorába, amelyek már Ukrajna-szerte ismertek, elismertek. – hangsúlyozta köszöntő beszédében Karmacsi Zoltán, a szervezet elnöke.

A köszöntők után a színpadon az estig tartó kulturális programoké volt a főszerep. Elsőként a kaszonyi óvodások léptek fel, majd az iskolások, zeneiskolások, a református tánccsoport és a nyugdíjasklub műsorát tekinthette meg a közönség. Ezt követően a barabási, zápszonyi és beregszászi műkedvelő társulatok, néptánc- és népzene társulatok, táncegyüttesek léptek fel.

A kulturális programok mellett a bátor vállalkozók a hagyományos népi mesterségeket (korongozás, gyöngyözés stb.) is kipróbálhatták. Továbbá a Salánki Hagyományőrzők íjászcsapatának bemutatója után kicsik és nagyok őseink fegyverével, a reflexíjjal is lőhettek.

Nagy sikert aratott a Beregszászi Vasmotorosok motoros bemutatója, a Derceni Református Önkéntes Tűzoltók és a kaszonyi gyermekek közös tűzoltása, a kaszonyi határőrök kutyásbemutatója, a kakasfogó és a kukorékoló versenyek, illetve a bejáratnál elhelyezett kabalakakas.

Közben a versenysátrak között egyre-másra terjengtek a finomabbnál finomabb illatok. A résztvevő hét csapat sátránál főttek a kakaspörköltek, a levesek, sültek a palacsinták. Lehetett itt kóstolni kapros-túrós, dzsemes, kakaós, húsos palacsintát, kinek-kinek szájíze és ízlése szerint. Az ételek mellé a helyi borászok zamatosabbnál zamatosabb borait is megkóstolhatták a vendégek.

A sátrak előtt egyre türelmetlenebb és egyre éhesebb közönség várta a zsűri értékelését, hogy utána ők is megkóstolhassák azokat az ételcsodákat, amelyeknek illata beterítette az egész környéket. A zsűri elvonulása után a közönség különböző készítésű kakas-, kakastöke és -taréjpörköltet túrós nokedlivel, cikkes krumplival stb., illetve ízletesebbnél ízletesebb kakasleveseket kóstolhatott.

A zsűri (elnöke Bártfai Endre, a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának Pro Turismo-díjas főiskolai adjunktusa, Sass Éva, a Kulacs étterem igazgatója, Tóth Sándor, polgármester) hosszas mérlegelés után szoros versenyben a K&B Baráti Társaság produkcióját ítélte a legjobbnak. A második helyezett a Mezőkaszonyi Falusi Vendéglátók, míg a harmadik a testvértelepülés, Barabás csapat lett. A sárosorszi Búbos Kemence csapat a legtöbb hagyományt bemutató, a kaszonyi Tökös Ötös a leghangosabb-legvidámabb, a Kaszonyi Vadászok legérdekesebb dizájn, míg a Mezőgecsei Hagyományőrzők és Falufejlesztők csapata a leggyorsabban elkészült étel különdíjban részesültek. A közönségdíjat a Mezőkaszonyi Falusi Vendéglátók, a legtöbbször kóstolt palacsinta díját pedig a Búbos Kemence csapat nyerte.

A díjkiosztás után a színpad előtt táncház következett Szilágyi László és Gabriella vezetésével. A táncházat utcabál követte, amelyhez a jó hangulatot a Szatmári trió, illetve Dj Szasy és Dj Bodnár biztosította. A programot tűzijáték zárta.

A mai napon méltósággal ünnepeltük az alkotmány ünnepét, illetve Kaszony napját, a falunapot, amely a mai naptól kezdődően egy új hagyomány kezdete is: a kakasfőző és hagyományőrző fesztiválé. Az elkövetkezőkben is azon leszünk, hogy hagyományt és értéket teremtve, a múltra támaszkodva és a jövőben bízva nőjön fel a jövő generációja. – nyilatkozta Tóth Sándor polgármester.

Összességében elmondhatjuk, hogy sikeres volt a fesztivál, hiszen közel háromezren látogattak ki a futballpályára. Voltak, akik több száz kilométert utaztak a Lemberg megyei üdülőből, Truszkavecről azért, hogy megkóstolhassák a magyar konyha remekeit. Nagy volt az érdeklődés a hagyományőrző programok és a népi mesterségek iránt. Jövőre igyekszünk bővíteni a programlehetőségeket, hogy mégjobban érezzék magukat az idelátogató vendégek, és bátorítani fogjuk a helyi hagyományőrzőket és kistermelőket, hogy nagyobb számban jelenjenek meg termékeikkel rendezvényünkön, s ezzel is növeljék a rendezvény színvonalát. – összegezte Sass Enikő, főszervező.

kozi

Kapcsolódó linkek:

http://www.youtube.com/watch?v=zZWPB5pQ1Tc

http://www.youtube.com/watch?v=zZWPB5pQ1Tc

 

2011. május 6-án jótékonysági koncert a Kaszonyi Középiskola megsegítésére.

Kapcsolódó linkek:

http://www.youtube.com/user/zoliba7?blend=1&ob=5#p/a/u/0/66m5wJazXNM

http://www.youtube.com/user/zoliba7?blend=1&ob=5#p/a/u/1/q4_Wi3jDUNA

A Magyar Kultúra Napja Kaszonyban

A Magyar Kultúra Napját ünnepelte 2011. január 21-én a Kaszonyi Középiskola.  Az iskola növendékei a magyar kultúra minden ágazatából adtak egy kis ízelítőt.

A műsor a 188 éve született Himnusz rendhagyó előadásával kezdődött (a Himnusz szavalása közben a leghíresebb magyar festők, magyar történelmi témájú képei voltak láthatóak a kivetítő képernyőjén). Ezt Zorán Ünnep című dalának táncos előadása követte. A könnyűzenei produkciót élő komolyzene váltotta: elhangzott Erkel Ferenc Magyar táncok és Brahms Magyar táncok zeneműve fuvolán és hegedűn. A magyar filmsikerek közül a Honfoglalás betétdalát énekelték el a fiatalok, miközben a kivetítőn Kárpátalja legszebb történelmi és tájképei elevenedtek fel. Ezután magyar népdalok következtek citera kísérettel. Nagy sikere volt a végzősök által előadott csárdásnak is. A műsor zárásaként a nagyérdemű meghallgathatta Ábrányi Emil Él a magyar című hazafias költeményét.

A kemény mínuszok ellenére az iskola apraja-nagyja jelen volt a helyi kultúrház fűtetlen nagytermében. A közönség színvonalas ünnepi műsort láthatott, amit ezúton is köszönünk a szervezőknek.

A nézők és az iskola tanárai kifejezték abbéli reményüket, hogy a magyar kultúra napjának ünneplése hagyománnyá válik a Kaszonyi Középiskolában és talán a jövőben méltóbb körülmények között.

 

Mezőkaszonyi íz-siker

Falusi Vendégfogadók V. Országos Sütő-Főző Fesztiválja, Kökény

 

  Az idei évben a Baranya megyei Kökény település adott otthont a Falusi Vendéglátók V. Országos Sütő-Főző Fesztiváljának, amelyen Mezőkaszonyt, s egyben Kárpátalját a Mezőkaszonyi Falusi Vendégfogadók és Hagyományőrzők Egyesületének csapata képviselte. A versenyen a minden csapat számára biztosított egységcsomagból lehetett főzni, sütni, de mindezt a hagyományos módszerrel: fa vagy faszén által gerjesztett lángokon.

A reggeli „friss” levegő eleinte csak a 15 versenyző csapat tagjait és a szervezőket csalogatta ki a kora reggeli órákban Kökény település sportpályájára. Majd a megkapott egységcsomag okozta fejtörés után egyre-másra kezdtek megjelenni a finomabbnál finomabb illatok a pálya területén. Ezt követően pedig az érdeklődők is, mintegy orruk után menve sorra járták a csapatok sátrait, kémlelve, hol érdemes majd egy-két ínyenc falatért áldozniuk kóstolójegyüket. A fősátorban közben sorra zajlottak a kulturális események.

Kárpátalja iránt nagy volt az érdeklődés. A sátrunk előtt mindig állt négy-öt ember, aki éppen csak a kárpátaljai helyzetről, a helyi eseményekről, vagy a gasztronómiáról érdeklődött, vagy éppen csak kóstolgatta az aszaltszilvás csokoládét, a szilva vagy körtepálinkát. Közben a tűznél készültek az ételek, s az illatuk már jóelőre felcsigázta az emberek kíváncsiságát, így akárcsak tavaly, idén is több tízen várták már, hogy a zsűri értékeljen, s aztán megkóstolhassák a szoljánkát, a saurmát, az almás csirkét, a göngyölt májat, a kaszonyi káposztasalátát stb. Pillanat alatt kifogytunk a kóstolni valóból. — meséli Sass Enikő.

Estére a neves zsűri meghozta döntését. A mesterszakácsokból és a falusi turizmus országos vezetőiből álló testület a mezőkaszonyi csapat produktumát idén egy harmadik hellyel jutalmazta. Az első helyen Szatmárcseke csapata végzett, akinek a vándordíjat a tavalyi győztes mezőkaszonyi csapat vezetője, Sass Enikő adta át azzal az ígérettel, hogy jövőre újra a Kulacs étterem falát fogja díszíteni a méretes fakanál.

 kozi

 Kapcsolódó linkek:

http://karpatinfo.net/hetilap/belfold/2010/10/17/harmadik-hely-kokenybol

 

Borscs és siker

Falusi Vendégfogadók IV. Országos Sütő-Főző Fesztiválja, Hosszúhetény

Hosszúhetény. Reggel. A helyi futballpályán nagy sátor, sok-sok autó, még több ember. Mint egy megbolydult hangyaboly: mindenki sürög-forog. A sátrak közül füstfelhők gomolyognak. Az emberek jókedvűen, de kicsit izgatottan készülnek valamire.

Kicsit később a füstöt már az ember orrát és ízlelőbimbóit kecsegtető jó illatok kísérik, mintegy jelezvén: ez nem egy hétköznap.

Az emberek még izgatottabban és sürgősebben mozogtak. Forogtak a fakanalak, csattogtak a kések, sültek a sültek, főltek a bográcsok. A sátrak felől az illatok egyre jobban felcsigázták a nézelődők és a zsűri kíváncsiságát. Az ízlelőbimbókról ne is beszéljünk.

Majd útnak indult a zsűri, hogy a nap végére meghozza nehéz döntését.

A sok-sok finomabbnál finomabb ételkülönlegesség nemcsak a zsűrit, de a kóstolgatók teherbírását is próbára tette.

Késő délután pedig díjeső mosta el a versenyzőket: legnépszerűbb, legközelebbről érkezett, legnőiesebb, legdekoratívabb csapat stb. Majd a díjeső komolyabbra fordult: a harmadik helyen a tavalyi győztes háromszéki csapat, a másodikon pedig az ormánsági csapat végzett. A zsűri véleménye szerint pedig a 2009. évi verseny legízletesebb ételcsodáit a Kárpátaljáról érkezett mezőkaszonyi csapat készítette. Az első helyezett csapat egy kondérral és sok-sok finomsággal lett gazdagabb, illetve a 2010-es versenyig a nagy fakanál vándordíj is Mezőkaszonyba került.

Aki meg szeretné tekinteni a vándordíjat és megízlelni a győztes ételeket, sok szeretettel várjuk Mezőkaszonyban...

 ...vagy jövőre a Falusi Vendégfogadók V. Országos Sütő-Főző Fesztiválján a mezőkaszonyi sátorban.

 kozi

 

Kapcsolódó linkek:

 www.baranyavidek.hu/index.php

www.karpatinfo.net/article105001.html

Oldalmenü
Naptár
Diavetítő
Szavazás
Mit nézne meg mindenképp kárpátaljai lártogatásakor?
Munkácsi vár
Vereckei-hágó
Ungvári vár
Szinevéri-tó
Schönborn vadászkastély